Oznanila 2. nedelje med letom

Jernej Marenk Aktualno, Novice, Oznanila

GODOVI MED TEDNOM:
• ponedeljek: Neža, devica in mučenka
• torek: Vincencij, diakon in mučenec
• sreda: Henrik, duhovnik
• četrtek: Frančišek Saleški, škof in cerkveni učitelj
• petek: Spreobrnitev apostola Pavla
• sobota: Timotej in Tit, škofa
• nedelja: 3. med letom; Angela Merici, ustanoviteljica uršulink

Mesec januar je mesec verskega tiska, kamor štejemo tudi naše Župnijsko pismo. Hvala za darove, ki ste jih namenili kritju stroškov tiska Župnijskega lista.

V četrtek se bo srečala zakonska skupina.

Danes, v nedeljo, 20. 1., ob 8.45 se v župnijski učilnici srečajo koledniki. Z nami bo s. Dorica Sever, ki bo predstavila svoje delo na misijonu.

Prihodnjo nedeljo ob 19. uri bosta gosta študentske skupine zakonca Melita in Gregor Čušin. Podelila bosta nekatere svoje izkušnje družine s šestimi otroki, spregovorila o svojem vsakdanjiku, družinskem življenju, reševanju zakonskih težav in prepirov, iskanju trenutkov za pogovor in duhovnost, pomembnosti starševskega zgleda … Mladi lepo vabljeni.

Prihodnjo nedeljo obhajamo nedeljo Svetega pisma. To je dan v letu, ko se Bogu posebej zahvalimo za dar zapisane Božje besede. Pri obeh sv. mašah nas bo nagovoril kapucin, br. Jože Smukavec.

Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Šentvidu v Ljubljani, vabita na DAN ODPRTIH VRAT v soboto, 26. januarja 2019, od 8. ure dalje. Dobrodošli mladi, starši in vsi, ki vas zanima življenje naše katoliške izobraževalne ustanove. Udeležili se boste lahko pouka na gimnaziji, spoznali številne obšolske dejavnosti in tudi pestro življenje v dijaškem domu.

Hvala članom druge skupine Cerklje, ki so očistili in okrasili župnijsko cerkev.

ODDANA SVETA MAŠA: starši Dobnikar in brat Frane

Gost meseca – januar

Marta Jagodic Aktualno, Novice
V  prvem mesecu letošnjega leta je bil naš GOST MESECA kapucin, brat Jožko Smukavec. V prijetnem vzdušju je podelil z nami svojo življenjsko pot odraščanja in spreobrnjenja,ter duhovne rasti. Njegov stalni sopotnik je Sveto pismo, ki ga imenuje: Gospodovo ljubezensko pismo.
Začutili smo lahko tudi, kako SVETA, mu je sveta maša. To bi bila lahko iztočnica, za morebitni naslednji obisk. Hvala, dragi brat Jožko, za vse kar si podelil z nami.
Bernarda Močnik

Srečanje kolednikov ljubljanske nadškofije

Marta Jagodic Aktualno, Novice

Ob zaključku Trikraljevske akcije, v kateri požrtvovalni koledniki vsako leto prinašajo veselje v slovenske domove in posledično tudi veselje našim misijonarjem, se koledniki v januarju zberejo po škofijah, kjer se s sveto mašo  zahvalijo Bogu za vse milosti, si podelijo izkušnje in se skupaj poveselijo. Tako smo se v soboto, 12. 1. 2019, zbrali v  Zavodu sv. Stanislava, kjer smo naše druženje začeli s sveto mašo v zavodski kapeli, ki jo je ob somaševanju duhovnikov daroval škofijski animator za misijone gospod Slavko Kalan. Po njej nam je spregovorila laična misijonarka Polona Dominik in nam ob fotografijah predstavila delo, ki ga je opravljala pri salezijancih v Etiopiji in Keniji. V Etiopiji je pomagala fantom, ki so bili na ulici,  v Keniji pa je delovala v šoli za ulične otroke, kjer jim nudijo dom, osnovne človeške dobrine (hrano, vodo, posteljo) in izobrazbo (šolske in življenjske spretnosti). Srečanje smo nadaljevali s predstavitvami nekaterih koledniških skupin, po malici pa nas je obiskal čarovnik Roman Frelih in nam popestril popoldan.

Lidija Jagodic

V župniji Cerklje se ustanavlja Skupina za moške

Jernej Marenk Aktualno, Novice, Oznanila

V uvodu nekaj besed o nastanku Odmika za moške in kasneje skupin “Možje sv. Jožefa” v Sloveniji, s čimer sta v letu 2008 začela p. Viljem Lovše in p. Damjan Ristić. Del zapisa, ki je v celoti objavljen na povezavi: Nastanek odmika in skupin :

“S p. Damjanom Ristićem, ki je mož pobud in idej, ustvarjalne domišljije in široko vključujoče misli, sva se odločila, da bova nekaj storila. Vzela sva si dva dni, skupaj brala knjigo o Železnem Janezu in sanjala, kaj bova storila za može. Sestavila sva okvirni načrt in program za odmik za moške. Jezuitsko izročilo naju je obogatilo s sredstvi za skupno iskanje in najdevanje tega, kar Bog med nami že dela in kako bi mi lahko sodelovali pri tem. Ignacijanska izkušnja nama je pomagala in omogočila odkriti metodo in nama dala smer. Dozorel je trenutek za prvi odmik za moške v Repnjah, konec »daljnega« leta 2008. Odziv mož je bil presenetljiv. Kmalu bi nam zmanjkalo prostora. Metoda se je izkazala za pozitivno. Možje smo skupaj odkrivali svojo moško, od Boga dano, moč.”

Konec lanskega leta je prišlo do pobude, da bi skupino za moške organizirali tudi v naši župniji. Prepričani smo, da je tudi v naši župniji dovolj fantov, očetov, mož, sinov … ki bi v tej skupini našli slišnost, navdih, o določeni temi slišali izkušnjo drugih mož in ob tem podelili tudi svojo izkušnjo.

Zato vse, ki vas ta tema vsaj malo zanima, vabimo na uvodno srečanje z nagovorom p. dr. Viljema LOVŠETA pod naslovom MOŠKA MOČ, ki bo v ponedeljek, 18. 2. 2019, ob 19.00, v župnijski dvorani v Cerkljah.

Dan pred tem, v nedeljo, 17. 2. 2019, bo pri obeh nedeljskih mašah g. Branko CVELBAR pričeval o izkušnji moške duhovnosti. G. Branko je član skupine “Možje sv. Jožefa Ljubljana”.

Na spodnjih spletnih povezavah lahko najdete še veliko dodatnih informacij o moški duhovnosti, o ˝odmikih za moške˝ ter ostalih duhovnih vajah:

Dodatne informacije o predavanju in skupini:

Boris Jereb
040 545 765
boris@layoutpcb.si

 

Vpis otrok iz Šenturške Gore v veroučno šolo Župnije Cerklje

Jernej Marenk Aktualno, Novice

Zaradi pomanjkanja duhovnikov in razdrobljenosti župnij se v ljubljanski nadškofiji začenja projekt združevanja župnij.

Pri združevanju župnij ne gre za udobnost v Cerkvi. Gre za razbremenitev duhovnikov in nujo, da bi verne laike predramili za odgovornosti, ki jih lahko v župniji opravite sami.

V procesu združevanja se bo Župniji Cerklje pridružila Župnija Šenturška Gora. Prvi korak združevanja župnij je vpis otrok iz Šenturške Gore v veroučno šolo Župnije Cerklje. Otroci, ki se pripravljajo na prejem svete birme, bodo z veroučno katehezo nadaljevali v župnišču na Šenturški Gori.

Da bo vpis potekal brez zapletov, prosim starše otrok iz Šenturške Gore, da do 20. januarja svoje otroke vpišete v veroučno šolo v Cerklje. S seboj prinesite izpolnjeno in podpisano prijavnico in spričevalo.

Prijavnica za prvi razred veroučne šole: Vpis-v-veroučno-šolo, 1. razred

Prijavnica za 2. do 9. razred veroučne šole: Vpis-v-veroučno-šolo, 2.-9. razred

Urnik verouka v Cerkljah (izberete skupino, ki vam ustreza): Urnik verouka

 

Za dodatne informacije sem vam na voljo:

  • mobilni telefon: 041 650 620
  • e-naslov: jernej.marenk@rkc.si

 

Vpis k verouku je mogoč v času uradnih ur ali po dogovoru:

  • PONEDELJEK, 15.00–17.00,
  •  TOREK, 9.00–11.00,
  • ČETRTEK, 9.00–11.00,
  • PETEK, takoj po sveti maši.

 

Jernej Marenk, župnik

Jaslice 2018

Marta Jagodic Aktualno, Novice

Mladi so letos začeli s pripravimi za postavitev jaslic v naši župnijski cerkvi z vso resnostjo in zagnanostjo. Jaslice so postavljalali na 4. adventno nedeljo. Priprave in postavitev jaslic jim je bilo v veliko veselje in užitek, saj je bilo dobro vzdušje in polno smeha.

Božična osemdnevnica 2018

Marta Jagodic Aktualno, Novice

Letošnjo božično osemdnevnico je spremljajo razmišljanje, pogledi in vidiki Betlehemske okolice. Kako je Krčmar našel rešitev in podporo za nosečo Marijo, kako so Trije modri našli pot do jaslic. Vse dni smo med procesijo kipcev Marije in Jožefa ter otrok peli “Poslušajte vsi ljudje…” in ob tem poskušali ozavestit, da Marija in Jožef trkata tudi na naša vrata, naša srca… Bosta našla prostor in toplino, ki jo iščeta?

Na 4. adventno nedeljo so nas še na poseben način prišli spodbudit k sprejemu Betlehemske luči skavtje, ko so prinesli Plamen Miru, ter naša Crkljanska mladina, ki je pripravila sodelovanje z uvodi ter petjem.

Procesija s kipom Marije in Jožefa

Miklavževanje 2018

Marta Jagodic Aktualno, Novice

V nedeljo 9. 12. 2018, nas je v cerkljanski cerkvi obiskal miklavz. Kot se zanj spodobi je prišel z vsem svojim spremstvom, angeli in parkleljni. Preden je prisel smo ga v župnijski cerkvi pričakali, z igrico za najmlajše in tudi tiste malo starejše. V igrici smo letos videli prizor iz nebes, in sicer nebeško zmešnjavo pred odhodom svetega Miklavža na zemljo.

Angeli, na čelu katerih je angel Serafinček, so zaradi svoje razigranosti in veselja povsem pozabili na Miklavžev god. Zato so na povelje Serafinčka pohiteli in tokrat pravočasno uspeli vse pripraviti. Kerubinček je pobral vso pošto, Kodrolašček je vse pridne otroke zapisal v Miklavževo zlato knjigo, Celestinček pa jima je pri tem pomagal. Kot glavni nebeški ključar, je sveti Peter med tem skrbno čuval nebeške duri, vendar je, ker je že nekoliko starejši zadremal na svojem zlatem naslonjaču. Ves čas pa mojster Krispin, čevljar, s pomočjo pomočnika paglavčka pridno izdeluje čeveljčke za pridne otroke. Ker pa mu angelci nagajajo se razjezi in s tem zbudi sv. Petra. Prav takrat pa na nebeške duri potrka rogatec, ki pravi da je Luciferjev bratec. Petru prinese črne bukve v katere je zapisal vse poredneže, razgrajače, pretepače in vse ki se nič ne učijo, ter pravi da dobijo zgolj korobač ali leskovko. Peter pa je čisto pozabil na Miklavžev god, ter hitro poklice angelčke, da bi jim povedal. Vendar pa so angelčki že vse pripravili, ter tako presenetili sv. Petra.

Nato Peter predlaga da bi sli Miklavžu napraviti podoknico. Z angeli se odpravijo do Miklavževega okna, kjer jih leta pozdravi ter opomni da morajo pohiteti, Petru pa naroči naj popazi na nebeške duri, medtem ko jih ne bo.
Miklavž je nato tudi zares prišel in obdaroval vse otroke ki še ne hodijo v šolo.
Dominik Jelenc

Srečanje čebelarjev in sv. maša – Sv. Ambrož

Marta Jagodic Aktualno, Novice

V nedeljo, 9. 12. 2018 ob 15.00 uri smo čebelarji Čebelarskega društva Cerklje izvedli prvo čebelarsko sveto mašo v čast našemu zavetniku sv. Ambrožu v cerkvi sv. Ambroža na Ambrožu pod Krvavcem. Maševal je cerkljanski župnik mag. Jernej Marenk. Sveta maša je bila dobro obiskana, zbrali smo se cerkljanski čebelarji, nekaj čebelarjev pa je prišlo tudi iz okoliških društev. Sveto mašo smo ob zvokih harmonike začeli s Slakovo pesmijo Čebelar in prihodom praporščakov. Čebelam je bila namenjena tudi pridiga, v kateri je g. župnik poudaril pomen čebel za okolje in človeštvo, povedal pa je tudi svojo osebno izkušnjo, ko je kot otrok pomagal staremu očetu pri čebelarjenju, le ta pa mu je namenil svoj panj. Ob koncu maše je sledil še blagoslov čebeljih pridelkov, veselo razpoloženje pa se je nadaljevalo zunaj pred cerkvijo, kjer so čebelarjeve žene poskrbele za sladke dobrote iz čebeljega panja. Na koncu smo bili enotni, da čebelarska sveta maša postane tradicionalno druženje cerkljanskih čebelarjev ob prazniku zavetnika sv. Ambroža. 

Miha Štular, predsednik ČD Cerklje

Pridne Miklavževe dekle in pomočniki

Marta Jagodic Aktualno, Novice

V preteklem tednu so se pridno zasukale Miklavževe dekle. Miklavž se iskreno zahvaljuje vsem pomočnicam in pomočnikom, ki so mu kakorkoli že pomagali in mu še bodo v prihodnjih dneh. HVALA!