Župnijska karitas Cerklje

Karitas v Sloveniji uresničuje socialno pastoralno poslanstvo Cerkve s tem, da pričuje za evangeljsko ljubezen in jo udejanja tako, da pomaga vsakemu človeku v stiski. Zagovarja revne, zapostavljene in obrobne, gradi pravičnejšo družbo in sodeluje z drugimi humanitarnimi in socialnimi organizacijami v Cerkvi in družbi.

Župnijska karitas Cerklje na Gorenjskem je bila ustanovljena leta 1999. Predsednik ŽK je župnik mag. Jernej Marenk, tajnik ŽK je ga. Albina Atlija, ki skupaj z aktivnimi prostovoljkami nudi pomoč prebivalcem z območja občine Cerklje na Gorenjskem v različnih oblikah.

Naša dejavnost vključuje prvo socialno pomoč družinam in posameznikom v stiski ter pomoč ob naravnih nesrečah. Večkrat letno poteka razdeljevanje hrane (iz evropskih skladov ter kupljene in podarjene hrane), šoloobveznim otrokom pomagamo z boni za nakup šolskih potrebščin, družinam in posameznikom pomagamo tudi z drugo materialno pomočjo. ŽK je na voljo za pogovore, svetovanje in pomoč pri izpolnjevanju vlog za dodelitev sredstev. Otrokom in družinam omogoča letovanje na morju, sodeluje tudi pri medgeneracijskih delavnicah – izdelovanje butaric, venčkov, druženje z družinami otrok s posebnimi potrebami. Vsako leto prostovoljke ŽK sodelujemo na oratoriju, kjer največkrat pomagamo v kuhinji.

Za starejše župljane se vsako leto pripravi srečanje starejših, ob tem se daruje sveta maša in priredi družabno srečanje. Prostovoljke ŽK spremljajo starejše na vseslovensko romanje starejših na Brezje. Starejše skromno obdarimo v predprazničnem času, se jih spomnimo z voščilnico, ki jo, če je le mogoče, izročimo osebno.

Vsako leto z akcijo »Sveča za sočloveka sreča« zbiramo sredstva, ki jih porabimo za pomoč družinam v stiski. Akcija je vsako leto lepo sprejeta in iz srca se zahvaljujemo vsem, ki nam prisluhnete.

Prostovoljci in prejemniki vseskozi aktivno sodelujemo z župnijo Cerklje in z društvom Družinski in Mladinski center Cerklje, ki je do leta 2017 tudi delovalo pod okriljem naše ŽK, lani pa se je preoblikovalo v samostojno društvo. Sodelujemo tudi z Domom Taber, PGD Cerklje in drugimi okoliškimi društvi.

V letu 2017 je ŽK za izredne uspehe pri delu, za zgledna dejanja ter dosežke na področju prostovoljstva prejela nagrado občine Cerklje na Gorenjskem. V 18 letih svojega delovanja je ustvarila veliko zakladnico prostovoljstva. Prostovoljci in prostovoljke Karitas so posamezniki z velikim srcem, posluhom za stisko sočloveka. Velikokrat se zgodi, da je prostovoljstvo samoumevno, vendar je ena sama beseda, hvala, lahko potrditev za vsa leta prostovoljstva in nesebične pomoči.

Da bo naše delovanje še uspešnejše, bomo z veseljem sprejeli vaše pobude za pomoč drugim. Imejte odprte oči za sočloveka v stiski, opozarjajte nas, saj bo s tem naše delo še bolj uspešno in bogato. Hvala vsem, ki nas kakorkoli podpirate pri našem delu.

Na nas se lahko obrnete preko g. župnika mag. Jerneja Marenka.

Družinam in posameznikom v stiski lahko pomagate tudi s svojim darom, ki ga nakažete na TRR: SI56 0433 1000 2900 415 (NOVA KBM d. d.).