Osnove za delovanje skupin Možje sv. Jožefa
(sestavil: Vili Lovše)

Kdo smo
Smo skupina mož, ki hočemo svojo moškost graditi na veri v Jezusa Kristusa in si pri tem med seboj pomagamo, se povezujemo in rastemo v moškosti po Kristusovi podobi.
Ni pomembno koliko je kdo oddaljen od Cerkve, pomembno je, da je v njegovem središču Jezus Kristus in da se hoče in želi bližati. Ne prepoznavamo se v new age-u, ezoteriki, beli magiji, zdravilstvu ali terapiji, LGBT ideologiji, ipd. Če kdo to želi, ga povabimo, da zapusti skupino.

Naš temelj
Bog je naš Stvarnik in Oče, mi smo njegovi sinovi in med seboj bratje. Ustvaril nas je tako, da bi živeli v večni ljubezni (vzajemnem podarjanju) z Njim in med seboj, ter da bi skrbeli za stvarstvo. Želi nas imeti za sogovornike in sodelavce. Vabi nas, da ga iščemo v vseh stvareh, ter se učimo živeti svobodo, ki nam jo je podaril.
Naše dostojanstvo je v tem, da nas Bog vedno in vsak hip spoštuje, se nas veseli, nas sprejema in nam je naklonjen. Osebno prijateljstvo z Bogom nas krepi in utrjuje v notranji svobodi ter iskrenosti do sebe in drugih. Bog nas ljubi, tudi če se mu dejavno upremo. V Kristusu dela vse, da nas vedno znova privede nazaj k sebi.
Zavestno sprejemamo odgovornost, vsakodnevno prizadevanje in notranji duhovni boj za svojo moško rast in dozorevanje. V Kristusovem odpuščanju najdemo moč za neutrudno ustvarjalnost.
Njegov Duh deluje tudi v naši slabotnosti, v kateri nam razodeva moško moč, poklicanost in nas pošilja živeti to, za kar smo bili ustvarjeni.

Namen skupine
Namen skupine je je podpora osebni rasti v krščanskega moža in posledično bolj ustvarjalno življenje za druge. V ta namen naj se vsak član (lahko tudi cela skupina sočasno) enkrat na leto udeleži odmika za moške.

Metoda duhovnega pogovora
Možje nismo enaki, pač pa enakovredni, zato gradimo enakovredno tovarištvo. Izhajamo iz prepričanja, da vsak mož vsak dan potrebuje moško moč, in da ima vsak mož od Boga dano moč Duha s katero lahko drugim pomaga (možem, ženam, otrokom, skupnosti).
Možje si pomagamo na skupni poti tako, da drug z drugim pošteno in odkritosrčno delimo osebno izkušnjo, svoje izzive in spodbude iz vsakdanjega življenja v svetu, kjer se zlo velikokrat pretvarja, da je dobro. Vsak lahko v okolju varnega prostora zaupanja prispeva svojo edinstveno izkušnjo, po kateri Bog daje moškemu moč.
Na naših srečanjih uporabljamo metodo duhovnega pogovora, s pomočjo katere, se učimo odkrivati svojo moško moč po Božji podobi in navzočnost Boga v naših življenjih. Zavedamo se, da nam skozi izkušnje drugih govori Bog in nas utrjuje v odrešeni moškosti. Možje med seboj gojimo držo medsebojnega sprejemanja, zaupnosti, preprostosti, odprtosti in duhovnega razločevanja. Zavzemamo se za resnico in stojimo za dano besedo.

===============================================

Po različnih krajih po Sloveniji deluje več skupin Možje Svetega Jožefa. Februarja 2019 je nastala tudi skupina MSJ Cerklje.

Potek in pravila delovanja MSJ Cerklje si lahko ogledate ˝tukaj˝.

Več o moški duhovnosti (duhovni Odmiki za moške, različne duhovne vaje, …) lahko najdete na sledečih povezavah:

 

Koordinator MSJ Cerklje:

Boris Jereb
boris.jereb@t-2.net
040 545 765