9. Nedelja med letom

GODOVI V PRIHODNJEM TEDNU:

 • PONEDELJEK: Karel Lwanga in drugi ugandski mučenci
 • TOREK: Frančišek, redovni ustanovitelj
 • SREDA: Bonifacij, škof
 • ČETRTEK: Norbert, škof
 • PETEK: SRCE JEZUSOVO
 • SOBOTA: Marijino Brezmadežno Srce
 • NEDELJA: 10. NEDELJA MED LETOM, Primož in Felicijan, mučenca

Na voljo je novo župnijsko pismo.

V preteklem tednu so otroci pri verouku opravili sveto spoved. V tem tednu bodo dobili veroučna spričevala. V nedeljo pri sveti maši ob 10.00 pa se bodo Bogu zahvalili za vse dobro v šolskem letu.

Petek bo prvi v mesecu in bo dopoldne obhajilo bolnikov po domovih.

V nedeljo obhajamo god svetega Primoža. Sveta maša na čast sv. Primožu bo v soboto ob 8.00 na Štefani Gori.

Otroci vabljeni, da se prijavite na oratorij, ki bo potekal od 1. do 6. julija. Prijave so že odprte in potekajo preko spleta. Dostop do prijavnice najdete na vabilih pri vhodu župnijske cerkve, na zadnji strani župnijskega pisma, na spletni strani DMC Cerklje ter na oratorijskem instagram in facebook profilu.

Danes, v nedeljo 2. junija vas Godba Cerklje vabi na SVETOVN’ KONCERT, ki bo ob 19.00 v Adergasu na trgu pred Cerkvijo.

Založba Družina vabi na Dan za Magnifikat, na katerem se bodo zahvalili za 10 let izhajanja revije v slovenskem jeziku. Kulturno-molitveni dogodek bo v soboto, 8. junija ob 14.00, na odru Pogačarjevega trga v Ljubljani. S pesmijo in pestrim kulturnim programom bomo javno pokazali na vrednoto in lepoto vere. Vstop je prost.

Hvala skupini Češnjevek, ki ste očistili župnijsko cerkev. Na vrsti je skupina Spodnji Brnik – Pšata.

 

SLOVENSKI ŠKOFJE OSTRO NASPROTUJEJO PREDLOGU ZAKONA O POMOČI PRI PROSTOVOLJNEM KONČANJU ŽIVLJENJA

 1. julija 2023 so bili v Državni zbor vloženi podpisi, potrebni za začetek parlamentarne obravnave predloga Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Slovenski škofje temu predlogu ostro nasprotujemo.

Ob tem želimo spomniti na nekatera katoliška, pa tudi občečloveška, stališča glede samomora s pomočjo.

 1. Katoliško stališče glede samomora s pomočjo je jasno. Samomor s pomočjo je nesprejemljiv: »Smo oskrbniki in ne lastniki življenja, ki nam ga je Bog zaupal. Ne razpolagamo z njim.« Katekizem Katoliške Cerkve uči, da trpljenje, velik strah in podobne okoliščine sicer zmanjšujejo osebno odgovornost storilca za dejanje samomora, samo dejanje samomora pa ne more biti nikoli upravičeno; vendar Cerkev vedno moli za tiste, ki so si vzeli življenje. Tudi papež Frančišek opozarja, da »lahko in moramo zavrniti skušnjavo, ki jo spodbujajo tudi zakonodajne spremembe, da bi z medicino ustregli bolnikovi morebitni želji po smrti s pomočjo pri samomoru.«
 2. Skrbi nas predvsem možnost »pasivne prisile k samomoru s pomočjo«, pri čemer bodo bolni, slabotni in ranljivi ljudje obremenjeni z mislijo, da jim je na voljo »hitra rešitev« občutka odvečnosti in z zdravljenim povezanih stroškov. Kot vidimo v drugih državah, je nevarnost tako imenovanega »spolzkega klanca« v primeru trenutnega predloga očitna. Vsaka izjema se v zelo kratkem času spremeni v družbeno sprejeto normalnost, povezano z zlorabami. Slovenska družba, v njenem imenu Državni zbor, bi morala zato nemudoma ustaviti sprejemanje trenutnega predloga zakona, saj drvimo v družbo, v kateri bo cenjeno samo mlado, zdravo in »lepo« življenje, vsem ostalim pa bodo na voljo hitre rešitve, ponujene s tem zakonom.
 3. Slovenija potrebuje več medsebojne pozornosti: »pomoč pri samomoru« naj zamenja pripravljenost za vsestransko »pomoč življenju«. Vsakega človeka namreč spremlja strah pred trpljenjem, posebej ob koncu življenja. Vendar odgovor na ta strah ali na trpljenje bolnih in ostarelih ne more biti uvajanje možnosti samomora, temveč pospeševanje družbene solidarnosti ter hitrejši razvoj paliativne medicine.

 

Slovenski škofje