Gospod Jožef Močnik se je poslovil z mesta zborovodje KMPZ Davorin Jenko Cerklje

Jože Žagar Nerazporejeno

V soboto, 18. maja 2019, se je pri večerni sveti maši z mesta zborovodje komornega moškega pevskega zbora Davorin Jenko Cerklje poslovil gospod Jožef Močnik. Zbor je vodil od leta 1973 in z njim zaznamoval slovenski prostor zborovskega poustvarjanja. Pod njegovim vodstvom je komorni moški zbor postal eden najbolj prepoznavnih v slovenskem prostoru.

Pod njegovo taktirko so še zadnjič zadoneli ubrani moški glasovi v naši župnijski cerkvi. Navzočnost polne cerkve in spontan aplavz na koncu pa dokazujejo, da Jožefovih 50 let prisotnosti v zborovski glasbi tudi v našem kraju pušča globoke sledi.

 

 

Srečanje zakonskih jubilantov 2019

Jernej Marenk Aktualno, Novice, Oznanila

Po vzoru preteklih srečanj Župnijski pastoralni svet pripravlja srečanje zakonskih parov jubilantov, in sicer v nedeljo, 16. junija, pri sv. maši ob 10. uri, ki jo bo vodil p. Ivan Platovnjak.

Srečanje je namenjeno vsem zakoncem, ki so se cerkveno poročili v naši župniji, in tudi tistim, ki so se poročili drugje, in letos praznujejo obletnico poroke, ki je deljiva s pet.

Na prireditev vas želimo opozoriti z namenom, da si za to srečanje vzamete čas, kot tudi, da se o njem med sabo obvestite.

V župnijskem pismu in na župnijski internetni strani je objavljena prijavnica. Prijavnico izpolnite in izpolnjeno vrnite v pripravljen nabiralnik v cerkvi do nedelje, 9. junija 2019.

Prijave potrebujemo, da bomo lažje pripravili vse potrebno za praznovanje.

 

PRIJAVNICA ZA ZAKONSKE JUBILANTE 2019

Ime in priimek moža: ______________________________________

Ime in dekliški priimek žene: ________________________________

Naslov stalnega bivališča: ___________________________________

Kraj in datum poroke: ______________________________________

Obletnica poroke v letu 2019: _________________________________

 

 

Oznanila 5. velikonočne nedelje, 19. maj 2019

Jernej Marenk Aktualno, Novice, Oznanila

GODOVI MED TEDNOM:
• ponedeljek: Bernardin Sienski, duhovnik
• torek: Krištof in drugi mehiški mučenci
• sreda: Marjeta, redovnica
• četrtek: Socerb, mučenec
• petek: Marija, Pomočnica kristjanov
• sobota: Gregor VII., papež
• nedelja: 6. velikonočna nedelja, Filip Neri, duhovnik

Hvala za darove, ki ste jih v tem tednu namenili za Cerkev.

Maja se zbiramo k šmarnicam vsak dan od ponedeljka do sobote ob 19.00. Prvoobhajanci se z rednim obiskom šmarnic pripravljajo na prejem sv. obhajila. K pripravi ste posebej v tednu, ki je pred nami, vabljeni tudi starši in ostali člani družine.

V četrtek, 23. maja, se začne tridnevnica pred prvim svetim obhajilom. V času tridnevnice bo priložnost opraviti sveto spoved za starše prvoobhajancev in njihove družinske člane. V četrtek ob 17.45 bo vaja za prvoobhajance in njihove starše.

Slovesnost prvega svetega obhajila bomo obhajali v nedeljo, 26. maja. Klopi v cerkvi bodo na dan slovesnosti rezervirane za slavljence in njihove najožje družinske člane.

Zakonci, ki se nameravate udeležiti praznovanja zakonskih jubilejev, čim prej oddajte prijavnico v nabiralnik ob vhodu v župnijsko cerkev. Praznovanje Župnijski pastoralni svet pripravlja v nedeljo, 16. junija, pri 10. maši.

Hvala Komornemu moškemu pevskemu zboru Davorina Jenka Cerklje, ki je pod vodstvom dirigenta Jožefa Močnika prepeval pri današnji sveti maši. Obilo zdravja in zadovoljstva želimo umetniškemu vodju zbora g. Jožefu Močniku, ki se je pri današnji sveti maši poslovil z mesta umetniškega vodja zbora.

Hvala mladim, ki se julija za 6 tednov odpravljajo na Madagaskar. Darovi, ki jih boste pred cerkvijo izročili prostovoljcem, bodo v celoti namenjeni za gradnjo zdravstvene in šolske infrastrukture na Madagaskarju. Sami presodite, ali lahko za Madagaskar kaj prispevate tudi vi.

Hvala članom druge skupine Cerklje, katere člani so očistili župnijsko cerkev.

Praznovanje

Jože Žagar Aktualno, Novice

V soboto zvečer, na god svetega Florjana, so se gasilci pri sveti maši zahvalili za Božji blagoslov  v minulem letu ter se priporočili v Gospodovo varstvo.

Gospod župnik Jernej Marenk je praznoval 50 let svoje življenjske poti. Okroglo obletnico je s hvaležnostjo v srcu obhajal skupaj z vsem župnijskim občestvom.

»Z življenjem oblikujemo svojo večnost,« je v homiliji poudaril pri nedeljski zahvalni maši. Močni smo, kadar smo del skupnosti, in naše krščanstvo je živo takrat, ko ga živimo v skupnosti, ki je Cerkev. To pripadnost smo na prav poseben način doživeli minuli konec tedna.

 

 

 

Smrt in pogreb nekdanjega cerkljanskega župnika gospoda Stanislava Gradiška

Jože Žagar Aktualno, Novice

V ponedeljek, 29. aprila 2019, je odšel h Gospodu nekdanji cerkljanski župnik gospod Stanislav Gradišek, ki je zadnji mesec svoje bolezni preživel v Cerkljah.

Rojen je bil 27. avgusta 1951 v župniji Stranje, mašniško posvečenje je prejel 29. junija 1979 v Kamniku. Duhovniško službo je opravljal v župnijah Brezovica, Vipava, Kranj, Cerklje na Gorenjskem in Sv. Vid nad Cerknico.

V torek, 30. aprila 2019, smo se od njega ves dan poslavljali v župnijski cerkvi v Cerkljah. Ob 21. uri pa so se s sveto mašo od njega poslovili številni duhovniki, farani naše župnije in od drugod. Po maši je bil prepeljan v rojstno župnijo Stranje, kjer je bila 1. maja 2019 ob 15. uri pogrebna sveta maša in po njej pogreb.

Pokojnega duhovnika priporočamo v molitev.

Primož Močnik

 

 

Velikonočna procesija

Jernej Marenk Aktualno, Novice

Velikonočno procesijo smo opravili na velikonočno jutro, pred slovesno mašo. Pravimo ji tudi vstajenjska procesija, ker se začne z obredom vstajenja pri Božjem grobu.

Pričevanje dramske igralke ga. Milade Kalezić

Jernej Marenk Aktualno, Novice

Gostja meseca aprila v naši župniji je bila gledališka in filmska igralka gospa Milada Kalezić. Je članica SNG Maribor v pokoju, za njo pa je lepo število gledaliških in filmskih vlog. Ob zaključku študija jo je na profesionalno igralsko pot njen mentor pospremil z besedami: “Zmeraj boš dobra kot interpretka ekstremnih situacij.”

Milada Kalezić je bila v letu 2011 dobitnica najvišjega igralskega priznanja – Borštnikovega prstana.

V svoji življenjski zgodbi nam je razkrila pot hčere bivšega jugoslovanskega oficirja iz Črne gore, ki ga je poklicna pot pripeljala v Slovenijo (in s tem njegovo družino), od popolne ateistke do zavzete pričevalke Gospodovega veselega oznanila.

Bog hoče stik s človekom in ga zato vedno išče. Gospa Milada govori o svojem čutenju, da jo je Gospod pogledal, da je začutila njegov pogled in odgovorila na Njegovo povabilo. Pravi, da je v letih, ko ni poznala vere vedno čutila, da imajo kristjani nekaj, kar tudi njo neizmerno privlači – vera v Kristusa, ki zagotavlja večno življenje.

V srednjih letih je sprejela krščanstvo in se dala krstiti. Je članica pravoslavne Cerkve, z veseljem pa zahaja tudi v katoliško skupnost in se dejavno vključuje v zakramentalno življenje obeh krščanskih Cerkva. (Jože Žagar)

Pridne roke Župnijske karitas

Marta Jagodic Aktualno, Novice

Sodelavke Župnijske karitas Cerklje so se v teh dneh intenzivno pripravljale drobno pozornost za starejše naše občine.

Vsi pa ste povabljeni, da od 8. 4. do 6. 5. v nakupovalni voziček v Mercatorju v Cerkljah odložite kakšno malenkost s katerimi bomo polepšali prihajajoči velikonočni čas družinam in posameznikom v stiski.

Voziček

Zahvala za pomoč Zavoda Antona Martina Slomška

Jernej Marenk Aktualno, Novice

Spoštovani gospod župnik!

V imenu Zavoda Antona Martina Slomška se Vam in Vašim župljanom iskreno zahvaljujemo za pomoč in solidarnost pri reševanju naše ustanove. Prispevek vaše župnije oz. župljanov, zbran pri nabirki v nedeljo, 31. marca 2019 znaša 1.650,00 € (in še darovi za knjigo v znesku 520,00 €). Bog poplačaj!

Imena donatorjev bodo zapisana v posebno knjigo, ki bo v hišni kapeli spominjala na vašo dobroto in nas zavezovala, da se vas bomo spomnili pri sveti daritvi in molitvi.

Naš zavetnik in priprošnjik Anton Martin Slomšek se je močno zavedal, kaj pomeni vzgoja in izobraževanje mladih za prihodnost naroda in Cerkve. Mi želimo v sedanjem svetu njegovo poslanstvo nadaljevati.

Hvala vam, da to razumete in nas podpirate. Na vas in na vse darovalce kličemo božji blagoslov in se najlepše zahvaljujemo za vašo pomoč.

S spoštovanjem in lepimi pozdravi!

Rektor Vikariata Antona M. Slomška
dr. Ivan Janez Štuhec

V Mariboru, 2. aprila 2019

Predstavitev knjige dr. Ivana Štuheca

Jernej Marenk Aktualno, Novice

V soboto, 30. marca 2019, je bil naš gost dr. Ivan Štuhec. Predstavil nam je svojo knjigo SLOVENIJA BREZ PATRIE IN ZVONOV, v kateri obravnava teme slovenske državotvornosti, posebej pa se posveča primerom, ki so zaznamovali slovenski prostor bodisi na državni bodisi na cerkveni ravni (zadeva Patria, finančni zlom mariborske nadškofije) in jih osvetljuje z zamolčanimi ali prezrtimi resnicami.

Problematiko odkupa stavb Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru, ki so po finančnem zlomu mariborske nadškofije postale predmet hipotekarne prodaje, je na kratko orisal tudi v homiliji pri svetih mašah v soboto zvečer in obeh nedeljskih. V soglasju s Slovensko škofovsko konferenco nas je povabil, da po svojih močeh pomagamo s prostovoljnim darom, s katerim bo možno odkupiti stavbe omenjenega zavoda. V Župniji Cerklje na Gorenjskem smo zbrali 1.650,00 evrov pomoči za Zavod Antona Martina Slomška. Poleg tega je bilo darovano še 520,00 evrov darov za knjigo. Hvala za vaš dar. (foto in besedilo: Jože Žagar)