Oznanila 25. nedelje med letom; 19. september 2021

Jernej Marenk Aktualno, Novice, Oznanila

GODOVI MED TEDNOM:
• ponedeljek: Andrej Kim in drugi korejski mučenci
• torek: Matej, evangelist in apostol
• sreda: Mavricij, mučenec
• četrtek: Pij iz Pietrelcine, redovnik in spovednik
• petek: Anton Martin Slomšek, škof
• sobota: Sergij Radoneški, menih
• nedelja: 26. MED LETOM; Kozma in Damijan, mučenca

 • HVALA ZA DAROVE, ki ste jih namenili za Cerkev.
 • SEDANJIM ČLANOM ŽPS SE IZTEKA MANDAT. Treba je bodisi ponovno izvoliti sedanje bodisi izvoliti nove. Do prihodnje nedelje je možnost, da nas opozorite na osebe, ki bi po vašem mnenju kot člani ŽPS lahko naredile kaj dobrega za našo župnijo. V ta namen boste pri izhodu iz cerkve prejeli predlagalne liste, na katere boste lahko zapisali ime ene ali več oseb, ki jih predlagate. Izpolnjen list anonimno oddajte v pripravljeno skrinjo prihodnjo nedeljo, 26. 9. Liste bo pregledala volilna komisija in preštela glasove. Ko bo župnik dodal predstavnike cerkvenih služb in imenoval člane po lastni izbiri, bo škof ordinarij potrdil seznam članov ŽPS.
 • ZAHVALA SEDANJIM ČLANOM. Dobro velikokrat ostane pred očmi mnogih skrito. A vaše požrtvovalno delo, ki ste ga opravili v zadnjih šestih letih, spoštovani člani ŽPS, ni ostalo neopaženo. Zaradi vašega dejavnega odgovora na Božje povabilo je naša župnija drugačna, lepša, bogatejša. Zato vam v imenu župnijskega občestva izražamo svojo iskreno zahvalo za vse vaše skrbi, napore, prizadevanja, pogovore, skrite molitve in prosti čas, ki ste jih darovali za skupno dobro naše župnije.
 • BIRMANSKA DEVETDNEVNICA, ki je za birmance obvezna, poteka do petka, vsak dan ob 19.00.
 • SLOVESNOST SVETE BIRME bo v soboto, 25. septembra, ob 10.00. Birmovalec bo stiški opat Maksimilijan File.
 • SREČANJE BIRMANCEV, BOTROV IN STARŠEV z birmovalcem opatom Maksimilijanom, bo v ponedeljek, 20. septembra, ob 17.45 v cerkvi v Cerkljah. Srečanje je za birmance obvezno, starši in botri lepo vabljeni.
 • VINCENCIJEVE KOLEDARJE lahko dobite zadaj v cerkvi.
 • OB 300-LETNICI ROJSTVA ŽUPNIKA V KOMENDI PETRA PAVLA GLAVARJA, velikana dobrote, ljubezni in obnove človeških src ter znamenitega čebelarja, vas Ljudska univerza Kranj in Klub Liberius Cerklje vabita na Glavarjev večer s pisateljem mag. Ivanom Sivcem in Fanti s treh vasi. Prireditev bo v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah danes, v nedeljo, 19. septembra, ob 17. uri. Vstop je prost ob upoštevanju pogojev PCT.
 • HVALA ČLANOM SKUPINE TRNOVLJE, ki so očistili cerkev. Na vrsti so starši birmancev.

 

IZPOLNJEVANJE POGOJA PCT V NAŠI ŽUPNIJI

Seznanjeni ste, da od srede na podlagi novega vladnega odloka tudi za obisk cerkve veljajo novi pogoji. Tisti, ki na življenje naše župnije vplivajo najbolj, so:

 1. Vsi verniki starejši od 15 let morajo izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).
 2. Odgovorna oseba župnije (župnik/župnijski upravitelj) mora na vidnem mestu obesiti obvestilo o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT.
 3. Odgovorna oseba (župnik oz. od njega pooblaščena oseba npr. mežnar, ministrant, član ŽPS) pri vhodnih vratih v cerkev preverja, ali verniki izpolnjujejo pogoje PCT.
 4. Duhovniki morajo izpolnjevati pogoj PCT, pri čemer zanje zadošča tudi samotestiranje s hitrim HAG testom. O tem morajo voditi evidenco in test enkrat tedensko v enakih presledkih izvajati.

Kot župnik apeliram na vašo odgovornost in sodelovanje. Zaupam, da vsi, ki ste pri sveti maši, odgovorno upoštevate predpise. Če se zgodi, da bo v cerkev vstopil kdo brez pogoja PCT in ob tem dobimo obisk inšpektorja (nazadnje so nas obiskali junija), kazen plačamo vernik, ki krši pogoj PCT, župnik osebno kot odgovorna oseba in župnija kot pravna oseba. Seštevek vseh naštetih kazni znaša 4.800 evrov. Ob takojšnjem plačilu se plača polovični znesek.

Razumem in sprejemam, da imamo vsi pravico do svojega mnenja o (ne)ustreznosti ukrepov. Vendar vas vljudno prosim za razumevanje in uvidevnost do osebe, ki vas bo ob vhodu v cerkev občasno vprašala po potrdilu glede izpolnjevanja pogoja PCT. Potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT moramo imeti vedno pri sebi.

Če imate boljši predlog, kako spoštovati odlok vlade, vam bom z veseljem prisluhnil.

Pogled v štorkljino gnezdo

Jernej Marenk Aktualno, Novice

Obročkali so mladiče štorkelj

V Sloveniji vsako leto gnezdi okoli dvesto trideset parov belih štorkelj, največ v severovzhodnem delu države. Bela štorklja v mnogih okoljih, tudi Sloveniji, predstavlja znanilca sreče v kraju kjer gnezdi, še posebej pri tisti hiši in prinaša blaginjo. Skoraj izključno gnezdijo v urbanem okolju na strešnih slemenih, dimnikih ter na električnih in gnezdilnih drogovih. Letos na Gorenjskem gnezdi deset parov štorkelj. Skupaj so vzgojile 17 mladičev, kar je pet manj kot lani.  Prvo gnezdo štorkelj na Gorenjskem je bilo v Lahovčah leta 1999.

Dušan Dimnik, zunanji sodelavec Slovenskega centra za obročkanje ptic pri Prirodoslovnem muzeju Slovenije, je v preteklih desetih dneh obročkal bele štorklje na Gorenjskem.

V ponedeljek, 5. julija jih je obročkal v Cerkljah in Lahovčah. V gnezdu  na župnijskem dimniku v Cerkljah je obročkal samo enega mladiča, dva jajčka se nista izvalila. Tudi v Lahovčah je obročkal le enega mladiča. Po tri mladiče je obročkal v gnezdih v Predosljah, Komendi in Preddvoru. Tri gnezdišča, in sicer na Mlaki, v Vopovljah in še eno v Škofji Loki, pa so bila zapuščena.

Glavni namen obročkanja ptičev je proučevanje selitev ptic in načina njihovega življenja. V trenutku, ko ima katerikoli ptič na nogi obroček, nosi s seboj informacijo o svoji osebni izkaznici; spolu, starosti, datumu in mestu obročkanja.

»Mlade bele štorklje najlaže zaznamujemo z obročki v gnezdu, ko še ne letijo,« je razložil Dimnik, ki obročka ptice ljubiteljsko z dovoljenjem Ministrstva za okolje in prostor, ki ga vsako leto za obročkovalce pridobi Prirodoslovni muzej Slovenije«.

Besedilo in fotografije Janez Kuhar

Molitev za domovino ob 30-letnici slovenske države

Jernej Marenk Aktualno, Novice

Gospod Bog, ob 30-letnici države Slovenije slavimo tvojo dobroto. Zahvaljujemo se ti za vse Tvoje milosti in varstvo. Naj bomo ponosni na svoje korenine, iz njih živimo in rastemo. Sveti Duh, podeli nam zdravo pamet in ustvarjalni pogum! Emanuel – Bog z nami, obvaruj nas vsega, kar ogroža naše telesno, duševno in duhovno zdravje.

Mati Marija in sv. Jožef izprosita milost našim družinam, da bodo odprte za življenje in šole ljubezni za nove rodove. Amen.

Knjižna zbirka Bog in otrok

Boris Jereb Nerazporejeno

Zbirka je namenjena družinam kot pomoč pri uvajanju njihovih otrok v skrivnosti naše vere.  Prva knjižica z naslovom: Slavimo Boga skupaj z otroki, je izšla v februarju, druga z naslovom: Uživajmo ob Svetem pismu skupaj z otroki, pa bo izšla prihodnji teden. Sledile bodo še tri.

Podrobnosti najdete v prilogi: Zbirka_Bog_in_otrok

Vpis k nedeljski sv. maši

Jernej Marenk Aktualno, Novice, Oznanila

Svete maše so v župnijski cerkvi po običajnem urniku. Še vedno velja, da se je k nedeljski sv. maši treba prijaviti na e-povezavi tukaj, po telefonu 041 650 620 ali e-pošti jernej.marenk@rkc.si.

Kajti dete nam je rojeno, sin nam je dan.

Jože Žagar Aktualno

V tistem kraju so pastirji prenočevali na prostem in čez noč stražili pri svoji čredi.  Gospodov angel je stopil k njim in Gospodova slava jih je obsijala. Zelo so se prestrašili. Angel pa jim je rekel: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo.  Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija, Gospod.

 

 

To vam bo v znamenje: našli boste dete, povito in položeno v jasli.«  In nenadoma je bila pri angelu množica nebeške vojske, ki je hvalila Boga in govorila:
 »Slava Bogu na višavah
in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji.«
Ko so angeli šli od njih v nebo, so pastirji govorili drug drugemu: »Pojdimo torej v Betlehem in poglejmo to, kar se je zgodilo in kar nam je sporočil Gospod!«  Hitro so odšli tja in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli.  Ko so to videli, so povedali o besedi, ki jim je bila rečena o tem otroku.  In vsi, ki so slišali, so se začudili temu, kar so jim povedali pastirji.  Marija pa je vse te besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu.  In pastirji so se vrnili ter slavili in hvalili Boga za vse, kar so slišali in videli, tako, kakor jim je bilo rečeno.

Ko so zagledali zvezdo, so se silno razveselili.  Stopili so v hišo in zagledali dete z Marijo, njegovo materjo. Padli so predenj in ga počastili. Odprli so svoje zaklade in mu darovali zlata, kadila in mire.

Obisk svetega Miklavža

Jernej Marenk Aktualno, Novice

Danes je Miklavžev večer … Sv. Miklavž bo obiskal vse pridne otroke, mlade in starejše. Nas pa je letos obiskal kar preko spleta… Povedal nam je veliko zanimivega… Klikni in si poglej posnetek =) tukaj.

 

Moška skupina Možje sv. Jožefa

Boris Jereb Nerazporejeno

V naši župniji se začenja tretja sezona delovanja moške skupina Možje sv. Jožefa, ki deluje pod duhovnim okriljem p. dr. Viljema Lovšeta. Prvo jesensko srečanje bo v ponedeljek 5. oktobra v dvorani Jožefa Kvasa po večerni sveti maši. Več informacij najdete na župnijski spletni strani pod rubriko Dejavnosti / Moška duhovnost.

Vabljeni novi člani.

 Dr. Viljem Lovše:
Spoštovani fantje, očetje, možje in sinovi, poročeni, samski ali ločeni, vdovci in vsi ostali, ki v srcu dobro mislite, dobrodošli na srečanju za očete, može in sinove v vaši župniji.
Nam možem je Bog dal moško moč in poslanstvo, ki se ga verjetno premalo zavedamo, še manj pa gojimo. Srečali se bomo, da se spomnimo, kako dragoceno je vsako moško srce in življenje za najbližje in vso družbo. Drug drugemu lahko damo veliko moči, ki jo potrebujejo naše žene, otroci in vsa družba. Bog osebno računa na vsakega izmed nas in na naš enkratni dar za nas in za druge. Dragoceni smo in se pri tem lahko podpremo. Bog nas ima za svoje sogovornike in sodelavce. Povabljen, če se zavedaš, da si veliko več kot zgolj del stroja za proizvajanje denarja za bogate. Vse težave in preizkušnje so za nas priložnost, ne ovira. V nas so moči, ki se jih niti ne zavedamo. Vsak izmed nas ima svojo enkratno izkušnjo, ki je vir moči tudi za druge.

Dobrodošli!

 

Žegnanje na Krvavcu 2020

Jernej Marenk Aktualno, Novice

V nedeljo, 16.8., smo se, še pod vtisom praznika Marijinega vnebovzetja, zbrali pri Mariji Snežni na Krvavcu. Poskrbela je za lepo vreme in lep razgled. S svojim praznikom nas je opomnila na to, da je naše življenje neprecenljiv dar. Bog ga tako ceni, da mu je dal neminljivost. V lepem vremenu in z lepim razgledom smo Božjo dobroto še veliko lažje doumeli. Bogu hvala za vse lepo, kar nam podarja.