15. nedelja med letom

Jernej Marenk Aktualno, Oznanila

GODOVI MED TEDNOM:
• ponedeljek: Bonaventura, škof in cerkveni učitelj
• torek: Karmelska Mati Božja
• sreda: Aleš, spokornik
• četrtek: Elij, diakon in mučenec
• petek: Arsenij Veliki, puščavnik
• sobota: Marjeta Antiohijska, mučenka
• nedelja: 15. med letom, KRIŠTOFOVA, Lovrenc, cerkveni učitelj

Hvala za darove, ki ste jih v tem tednu namenili za Cerkev.

Priprava na krst za starše novokrščencev bo v petek, ob 17.30.

Krištofovo nedeljo bomo obhajali prihodnjo nedeljo, 21. julija. Namenjena je blagoslovu prevoznih sredstev. Po končani sobotni večerni in nedeljski jutranji in deseti sv. maši bomo na bližnjih parkiriščih blagoslovili vozila. Zaradi gradbišč ne bo mogoče neposredno blagosloviti vseh vozil. Zaupamo, da Božji blagoslov sega dlje od našega pogleda. Povabljeni, da darujete v zahvalo za srečno prevožen kilometer. Zbrani darovi bodo namenjeni nakupu vozil misijonarjem.

Hvala članom Prve skupine Zgornji Brnik, ki so očistili in okrasili župnijsko cerkev.

14. nedelja med letom, izseljenska nedelja

Jernej Marenk Aktualno, Oznanila

GODOVI MED TEDNOM:
• ponedeljek: Gregor Grassi, škof
• torek: Avguštin in drugi kitajski mučenci
• sreda: Amalija, redovnica
• četrtek: Benedikt, opat, zavetnik Evrope
• petek: Mohor in Fortunat, mučenca
• sobota: Henrik, cesar
• nedelja: 15. med letom, Kamil, redovni ustanovitelj

Hvala za darove, ki ste jih v tem tednu namenili za Cerkev.

Današnja nedelja je t. im. izseljenska nedelja. Prav je, da se ta dan še posebej spomnimo svojih rojakov, ki živijo po svetu in so del našega skupnega slovenskega sveta.

Otroci in animatorji so v tem tednu doživeli že 19. oratorij v naši župniji. Udeležilo se ga je več kot 270 otrok in 96 animatorjev. Sodelovali so tudi številni prostovoljci in prostovoljke. Hvala vsem, tako voditeljema oratorija, Tilnu in Davidu, kot tudi animatorjem, prostovoljcem, molivcem, sponzorjem in ostalim, ki ste karkoli naredili, da je bilo otrokom lepo.

G. župnik bo odsoten od 10. do 19. julija. V nujnih primerih se po sveti maši obrnite na duhovnika, ki bo tisti dan maševal. V času odsotnosti g. župnika v župnišču ne bo uradnih ur.

Hvala članom skupine Pšata, ki so očistili in okrasili župnijsko cerkev.

Srečanje zakonskih jubilantov 2019

Jernej Marenk Nerazporejeno, Novice

V nedeljo, 16. junija, se je pri slovesni sveti maši, ki jo je vodil jezuit p. Ivan Platovnjak, zbralo 35 zakonskih parov – jubilantov, s katerimi smo se Bogu zahvalili za milost skupnega življenja. Zakonci so Bogu in drug drugemu ponovno prisegli ljubezen in zvestobo.

Lepo je videti moža in ženo, ki sta po letih skupnega življenja še vedno ljubeča partnerja, ne le v sreči in veselju, temveč tudi v številnih preizkušnjah. Veseli smo, da so nam v tako lepem številu pokazali, da je mogoče ljubezen in zakon živeti vse življenje.

Med jubilanti sta bila dva zakonska para, ki letos praznujeta petdeset let poroke. In sicer Janez in Marija Basej in Franc in Ivana Lombar. Petinpetdeseto obletnico zakona pa letos praznujeta Jožef in Pavla Šter.

Vsem jubilantom iskreno želimo, da jih tudi v prihodnje krepita ljubezen in medsebojno spoštovanje.

Naš drugi župnijski dan

Jože Žagar Nerazporejeno

V nedeljo, 2. junija 2019, smo župljani župnije Cerklje na Gorenjskem praznovali župnijski dan, kakor smo župljani poimenovali svoje druženje.

Zbrali smo se pri obhajanju svete daritve ob 9. uri, po kateri nas je gospod župnik povabil, da se še malo pomudimo na župnijskem dvorišču. Tam nas je pričakal velik šotor (na vreme pač še nihče ne daje garancije – tokrat nas je zaščitil pred vročino), kjer se je druženje nadaljevalo ob pogostitvi z dobrotami s pravega žara, pevci in glasbeniki vseh starosti pa so dogajanje popestrili z glasbenimi vložki. Igra tombole je poskrbela za nekaj vznemirljivega vzdušja. Prostovoljni darovi za tombolo so bili namenjeni kritju stroškov, ki so nastali z organizacijo župnijskega dne.

( Fotografije Janez Kuhar in Jože Žagar)

 

 

 

Prvo sveto obhajilo, Cerklje, 26. maj 2019

Jernej Marenk Aktualno

Prvo sveto obhajilo je poseben dan za naše tretješolce. Prvič v življenju so pri sveti maši prejeli sveto obhajilo – Jezusa. Na ta dan smo se pripravljali skozi vse leto pri verouku.

Prvo obhajilo ni samo dan za naše tretješolce, temveč za vse njihove družine. Molimo za letošnje prvoobhajance, da bodo vedno bolj krepili prijateljstvo z Jezusom.

Oratorij 2019: imaš moč!

Jernej Marenk Aktualno, Novice, Oznanila

Prijavnica na oratorij 2019

Tudi letos bo prvi julijski teden na župnijskem dvorišču živahno. Po njem bo stopalo preko 300 parov nog, ki bodo letos sledile liku slovenske pripovedke, Petru Klepcu. Bog mu je dal moč, moč, ki bi jo lahko uporabil za maščevanje in upor, a on se odloči za odpuščanje, pomoč, delovanju v skladu s spoznanjem … Vsak dan se bomo poglobili v eno od teh vrednot, razvijali svoje talente na delavnicah in se razgibali pri velikih igrah. Vmes pa ne bo manjkalo časa za petje, molitev, igro itd. Lepo vabimo vse osnovnošolske otroke do 8. razreda in tiste, ki boste s prihodnjim šolskim letom pričeli hoditi v šolo.

Če želite svojega otroka prijaviti na oratorij morate prijavnico s prispevkom prinesti v župnišče ali na DMC v času uradnih ur. V kolikor imate še kakršnokoli vprašanje, nam lahko pišete na cerklje.oratorij@gmail.com.

Gospod Jožef Močnik se je poslovil z mesta zborovodje KMPZ Davorin Jenko Cerklje

Jože Žagar Aktualno, Nerazporejeno, Novice

V soboto, 18. maja 2019, se je pri večerni sveti maši z mesta zborovodje komornega moškega pevskega zbora Davorin Jenko Cerklje poslovil gospod Jožef Močnik. Zbor je vodil od leta 1973 in z njim zaznamoval slovenski prostor zborovskega poustvarjanja. Pod njegovim vodstvom je komorni moški zbor postal eden najbolj prepoznavnih v slovenskem prostoru.

Pod njegovo taktirko so še zadnjič zadoneli ubrani moški glasovi v naši župnijski cerkvi. Navzočnost polne cerkve in spontan aplavz na koncu pa dokazujejo, da Jožefovih 50 let prisotnosti v zborovski glasbi tudi v našem kraju pušča globoke sledi.

 

 

 

Praznovanje

Jože Žagar Aktualno, Novice

V soboto zvečer, na god svetega Florjana, so se gasilci pri sveti maši zahvalili za Božji blagoslov  v minulem letu ter se priporočili v Gospodovo varstvo.

Gospod župnik Jernej Marenk je praznoval 50 let svoje življenjske poti. Okroglo obletnico je s hvaležnostjo v srcu obhajal skupaj z vsem župnijskim občestvom.

»Z življenjem oblikujemo svojo večnost,« je v homiliji poudaril pri nedeljski zahvalni maši. Močni smo, kadar smo del skupnosti, in naše krščanstvo je živo takrat, ko ga živimo v skupnosti, ki je Cerkev. To pripadnost smo na prav poseben način doživeli minuli konec tedna.

 

 

 

Smrt in pogreb nekdanjega cerkljanskega župnika gospoda Stanislava Gradiška

Jože Žagar Aktualno, Novice

V ponedeljek, 29. aprila 2019, je odšel h Gospodu nekdanji cerkljanski župnik gospod Stanislav Gradišek, ki je zadnji mesec svoje bolezni preživel v Cerkljah.

Rojen je bil 27. avgusta 1951 v župniji Stranje, mašniško posvečenje je prejel 29. junija 1979 v Kamniku. Duhovniško službo je opravljal v župnijah Brezovica, Vipava, Kranj, Cerklje na Gorenjskem in Sv. Vid nad Cerknico.

V torek, 30. aprila 2019, smo se od njega ves dan poslavljali v župnijski cerkvi v Cerkljah. Ob 21. uri pa so se s sveto mašo od njega poslovili številni duhovniki, farani naše župnije in od drugod. Po maši je bil prepeljan v rojstno župnijo Stranje, kjer je bila 1. maja 2019 ob 15. uri pogrebna sveta maša in po njej pogreb.

Pokojnega duhovnika priporočamo v molitev.

Primož Močnik