Oznanila 3. nedelje med letom

Jernej Marenk Aktualno, Oznanila

GODOVI MED TEDNOM:
• ponedeljek: Angela Merici, ustanoviteljica uršulink
• torek: Tomaž Akvinski, duhovnik in cerkveni učitelj
• sreda: Valerij, škof
• četrtek: Martina, mučenka
• petek: Janez Bosko, ustanovitelj salezijancev
• sobota: Brigita Irska, opatinja
• nedelja: Svečnica – Jezusovo darovanje v templju

Praznik Jezusovega darovanja v templju bomo praznovali danes teden, 2. februarja. Praznik je dobil ime svečnica, ker na ta dan po stari navadi po cerkvah blagoslavljamo sveče. Redovnice in redovniki ta dan praznujejo dan Bogu posvečenega življenja.

Pri družinski maši ob 10.00 v Cerkljah bodo sodelovali veroučenci 5. razreda.

Založba Družina prihodnjo nedeljo v Cerkljah želi pritegniti nove bralce. Bralcem tednika se želijo zahvaliti za zvestobo z darilom, ki bo priloženo 5. številki Družine. Darilo, knjigo z recepti, ki jih je za tednik Družina pripravil župnik Marko Čižman, lahko prejmejo tudi tisti, ki na Družino niso naročeni, tako da izpolnijo naročilnico in prejmejo poleg knjižice še 3 naslednje izvode Družine brezplačno.

Igralska skupina iz Poljan nad Škofjo Loko bo v soboto, 1. februarja, ob 19.30 gostovala v dvorani Ignacija Borštnika v Cerkljah. V poljanskem narečju bodo odigrali Tavčarjevo Visoško kroniko. Predstava govori o grehu, ki ga stori Polikarp in z njim obremeni tudi svoje potomce. Ali morajo grehe prednikov plačevati potomci? Se je z ljubeznijo in vero mogoče grehov očistiti? Bo naprednemu škofu Frančišku uspelo rešiti Agato? Ta in druga vprašanja nam zastavlja zgodovinski roman Ivana Tavčarja. Vabljeni!

Hvala članom Prve skupine Cerklje, ki so očistili in okrasili župnijsko cerkev.

Blagoslov atrija kateheze Dobrega pastirja

Jernej Marenk Aktualno, Novice

V župniji Cerklje smo v letošnjem šolskem letu uspešno začeli s katehezo Dobrega pastirja.

Kaj je kateheza Dobrega pastirja? To je program verskega poglabljanja za otroke stare od treh let naprej. Traja lahko do zaključka osnovne šole. Kateheza temelji na pedagogiki montessori. Želi ustvarjati in spodbujati »izročilo« prostora, imenovanega atrij, v katerem tako otroci kot katehisti poslušajo, poglabljajo in praznujejo bistvene skrivnosti krščanske vere, ki se razodevajo v Svetem pismu in liturgiji.

Otrokom so predstavljene podobe, ki jih Jezus ponuja v svojem učenju, da bi tistim, ki mu sledijo, pomagal razumeti njihovo resnično naravo in vlogo v Božjem kraljestvu. Otrokova naravna sposobnost čudenja ga vodi k odkrivanju sveta in v skrivnost odnosov. Z majhnimi otroki se posebej osredotočimo na podobo Jezusa Dobrega pastirja – ki kliče vsakega od nas po imenu in nas vabi v intimni osebni in skupni odnos z njim, da bi lahko uživali »življenje v obilju« (Jn 10,10).

Začeli smo s I. stopnjo kateheze, ki je namenjena starostni skupini od 3 do 6 let. Letos atrij obiskuje 8 otrok. Nad dvorano Jožefa Kvasa je čudovit prostor, ki je bil pred kratki opremljen z vsem potrebnim za izvajanje I. stopnje. Seveda mora biti prostor, ki je namenjen verskemu izobraževanju tudi blagoslovljen. Župnik Jernej je ob prisotnosti otrok, njihovih staršev in sorodnikov obred blagoslova opravil v sredo 8. januarja. Pri samem obredu so s petjem sodelovali tudi otroci in ostali prisotni. Po obredu smo vsem predstavili še prostor in materiale, ki jih pri katehezi uporabljamo. Pri tem so pomagali tudi otroci, saj so v tem obdobju že marsikaj spoznali in z veseljem pokazali in povedali svojim domačim.

Otroci atrij in katehezo z veseljem obiskujejo in delajo z materiali, ki so jim na voljo. Če bo šlo po načrtih, bomo v   prihodnjem šolskem letu začeli z izvajanjem še II. stopnje kateheze Dobrega pastirja., ki jo bodo obiskovali otroci prvega razreda.

Urška Jereb

Gost meseca – pater Beno Lavrih

Jože Žagar Novice

Gost meseca januarja v naši župniji je bil tokrat jezuit pater Beno Lavrih, duhovni pomočnik v župniji Selca v Selški dolini. Po nedavni postavitvi bolezenske diagnoze in operaciji nam je spregovoril o svoji preizkušnji.

Vsaka preizkušnja uči, vzgaja in spreminja.

Vsak izmed nas ima svoj življenjski paket, ki ga je  že pri spočetju po Božji zamisli dobil in ta naš paket je skrivnosten. Vse v tem paketu je Božje, Bog pa nam njegovo vsebino na različne načine razodeva.

Vendar samo preko vsebine tega paketa vodi moja pot v odrešenje in večno življenje.

   

Knjiga za papeža Frančiška pripravljena

Jernej Marenk Aktualno

Društvo Operando je akcijo zbiranja podpisov in izjav pripeljalo do konca. Darilna knjiga za papeža Frančiška je pripravljena in ostaja le še izročitev knjige papežu Frančišku.

Nedavno sta nuncija msgr. Jean Marie Speicha še enkrat obiskala. Ob obisku je nuncij predlagal, da knjigo osebno izročita papežu na eni od sredinih avdienc:

»Pomembno je, da papež dobi knjigo neposredno od vas, predvsem, da mu predate glas vseh teh ljudi, ki so prispevali svoj podpis in izjavo. Za papeža je to zelo pomembno, še posebej v tem času, ko so se kritike na njegov račun znova okrepile.«

Veliko podpisov bo do papeža Frančiška priromalo tudi iz naše župnije.

Nekoliko širši članek z naslovom »Kulturni šok lahko doživiš tudi, ko se vrneš domov« na spletni strani društva Operando,  lahko preberete tukaj.

Boris Jereb

Slavljenje z A-BENDom

Marta Jagodic Aktualno, Novice

V nedeljo, 15. decembra, smo imeli v župnijski dvorani zelo čuteče slavljenje našega Gospoda Jezusa Kristusa.

V gosteh smo imeli  A-BEND, ki nas je z glasbo in besednim slavljenjem vodil v slavljenje.  Potrebno je biti prisoten, da okusiš Gospodovo prisotnost.
Ves svet naj trepeče in nebo naj se raduje, kadar je na oltarju v duhovnikovih rokah Kristus, Sin živega Boga.
O čudovita visokost in pretresljiva ljubeznivost! O vzvišena ponižnost!
O ponižna vzvišenost da se Gospod vesoljstva Bog in Božji Sin tako poniža,
da se zaradi našega zveličanja skrije pod neznatnim koščkom kruha!   (sv. Frančišek Asiški)
Bernarda Močnik

Film o Lojzetu Grozdetu

Jože Žagar Nerazporejeno, Novice

V ponedeljek zvečer smo si lahko v župnijski dvorani Jožefa Kvasa ogledali igrano dokumentarni film o blaženem Lojzetu Grozdetu z naslovom Srce se ne boji v režiji Davida Sipoša.

Film predstavlja življenjsko zgodbo blaženega Lojzeta Grozdeta od rojstva v revnem dolenjskem okolju do uspešnega dijaka in njegove tragične smrti 1. januarja 1943.

Film je preplet igranih prizorov, dokumentarnih posnetkov krajev Lojzetove kratke življenjske poti in pričevanj strokovnjakov, prič in drugih ljudi, ki jih je tako ali drugače zaznamovala Grozdetova usoda.

Film je na filmskem festivalu v Kaliforniji prejel nagrado izvrstnosti.

Po končanem filmu nam je spregovoril še režiser filma in nam orisal potek snemanja filma in izbora igralcev.

 

 

 

   

 

Ambroževa maša

Jernej Marenk Aktualno, Novice

V nedeljo, 8. 12. 2019, dan po godu sv. Ambroža, je Čebelarsko društvo Cerklje na Gorenjskem organiziralo sv. mašo na Ambrožu pod Krvavcem. Zavetnik cerkve je seveda sv. Ambrož, ki je tudi priprošnjik čebelam in čebelarjem. Maša je namenjena pokojnim čebelarjem, v počastitev sv. Ambroža, tudi kot zahvala za pravkar minulo čebelarsko leto ter seveda s prošnjo po uspešnem čebelarjenju v prihodnjem letu.

Žal smo letos dan po maši na zadnjo pot pospremili dolgoletnega čebelarja, člana našega čebelarskega društva in praporščaka Štefana Polajnarja, zato je bil tokratni glavni mašni namen za pokojnega Štefana.

Sv. mašo je daroval dekan in čebelar g. Urban Kokalj, ki se je v pridigi dotaknil tudi marljivih čebel, od katerih bi bilo zelo dobro, da bi se tudi mi navzeli marsikatere njihove lastnosti. Tudi medsebojne solidarnosti, s čimer je Bog čebele kar obdaril, ljudje imamo pa s solidarnostjo kar velike težave. Pri čebelah velja: če hrane zmanjka za eno čebelo, jo zmanjka za vse, dokler pa hrano imajo – jo imajo za vse.

Ob koncu sv. maše se je predsednik Čebelarskega društva Cerklje Miha Štular zahvalil dekanu g. Urbanu za darovano mašo in dodal, da je zelo dobro, če je maševalec ˝iz stroke˝ – seveda je bila mišljena čebelarska stroka. Zahvalil se je tudi vsem prisotnim, ki smo se letošnje čebelarske maše udeležili. Lani je bila organizirana prvič in izražena je bila želja, da bi postala tradicionalna. Letos je bila tako že drugič in s številčnim obiskom smo najbrž že potrdili, da bo res postala tradicionalna. Nabirka je bila namenjena Čebelarskemu društvu Cerklje, ki bo v letu 2020 praznovalo že zelo visok jubilej – 100-letnico delovanja.

Po končani maši smo se pred cerkvijo še nekaj časa zadržali v pogovoru in ob dobrotah, ki so jih pripravili in s seboj prinesli čebelarji oz. njihovi družinski člani.

Bilo je prijetno in najbrž lahko še kar povabimo, da se v še večjem številu srečamo – ob letu osorej.

Naj medi!

Boris Jereb

Gost meseca v naši župniji

Jože Žagar Novice

V ponedeljek, 25. novembra, je bil gost v naši župnijski skupnosti župnik s Koroške Bele, gospod Peter Nastran. V nagovoru nam je predstavil pet vstopnih mest, preko katerih zlo vstopa v naše življenje: ranjeno družinsko deblo, notranje rane, naši osebni grehi, okultne prakse in oddaljenost od Jezusa.
Zlo je dejstvo, mi pa smo pred svobodno izbiro. Ko se odločimo za življenje s Kristusom v njegovem Duhu, se začnemo zavestno izogibati temu, kar je očitno slabo in proti ljubezni.

 

                                       

 

Jesensko srečanje članov ŽPS v Šentvidu nad Ljubljano

Jernej Marenk Aktualno, Novice

V soboto, 23. 11. 2019, smo se nekateri člani ŽPS Cerklje udeležili jesenskega srečanja članov v Šentvidu, tokrat pod geslom ˝Moj dragoceni biser˝. Najprej smo si ogledali kratek video prispevek, ki je imel zelo globoko vsebino. Po ogledu nas je nagovoril nadškof msgr. Stanislav Zore in med ostalim povedal, kje je on v tej zgodbi našel tri bisere.

Sledilo je razmišljanje jezuita p. Ivana Brescianija z naslovom: ˝Človek – popotnik˝. Človek je vedno v gibanju – Abraham, učenca v Emavs, Sv. Ignacij Lojolski … prav tako smo popotniki tudi mi vsi. Naše življenje je eno samo romanje.

Po kratkem odmoru smo se razdelili v skupine po približno 20 oseb. V slabih dveh urah smo se v dveh pogovornih krogih pogovarjali o biserih, kje jih vsak od nas prepoznava: v Svetem pismu, v vsaki duši, v raznih dogodkih, dejanjih, knjigah, pričevanjih, romanjih … kolikor nas je sodelovalo, toliko je bilo tudi različnih zgodb.

Tako delovno srečanje je obogatitev za vse udeležence. Vsakemu od nas pomaga in nam da neko spodbudo, da po poteh, ki so še pred nami, lahko romamo na malo drugačen način.

Blagoslovitev portreta škofa Jožefa Kvasa

Jože Žagar Nerazporejeno

V cerkljanski župniji smo se na Slomškovo nedeljo, ob stoti obletnici rojstva, poklonili pokojnemu škofu in našemu rojaku iz Zaloga, škofu Jožefu Kvasu. Pri deseti sveti maši je cerkniški dekan in škofov nečak gospod Maks Ipavec blagoslovil portret škofa Kvasa, ki ga je izdelal akademski slikar Tomaž Perko. Portret bo odslej krasil prenovljeno župnijsko dvorano, ki je po škofu Kvasu tudi poimenovana.
Slovesne svete maše so se udeležili tudi avtor portreta škofa Kvasa gospod Tomaž Perko, cerkljanski župan Franc Čebulj in gospod Jože Pavlič. Ta je skupaj z gospodom Ipavcem soavtor knjige o našem rojaku škofu Kvasu, v kateri je predstavljeno njegovo življenje, delo in poslanstvo.
Po sveti maši sta avtorja knjigo z veseljem podpisala.