Oznanila 24. nedelje med letom

Jernej Marenk Aktualno, Novice, Oznanila

GODOVI MED TEDNOM:
• ponedeljek: Kornelij, papež in Ciprijan, škof, mučenca
• torek: Robert Bellarmino, škof in cerkveni učitelj
• sreda: Jožef Kupertinski, duhovnik in redovnik
• četrtek: Januarij, škof in mučenec
• petek: Andrej Kim in drugi korejski mučenci
• sobota: Matej, evangelist in apostol
• nedelja: 25. med letom, Slomškova, Mavricij, mučenec

Hvala za darove, ki ste jih v tem tednu namenili za Cerkev.

V župnišču sprejemamo prijave za romanje na Krko, ki bo zadnjo septembrsko nedeljo.

Letos v naši župniji začenjamo s katehezo Dobrega pastirja za otroke stare od 3 do 6 let. Prijave so v septembru še mogoče. Prijavnice so na voljo v župnijski cerkvi pri tisku. Izpolnjeno prijavnico prinesite v župnišče. Predviden začetek kateheze je meseca oktobra.

Srečanje za starše in botre letošnjih birmancev bo v ponedeljek, 16. septembra, takoj po sveti maši (19.30) v župnijski dvorani. Po predavanju bomo s starši birmancev pripravili vse potrebno za nemoten potek birme in lepo birmansko slovesnost.

Redna seja Župnijskega pastoralnega sveta bo v četrtek, po sveti maši.

Vseslovensko srečanje mladih katoličanov bo potekalo v soboto, 21. septembra, v Stični. Ustvarjalci so za udeležence pripravili tri vsebinske programe, delavnice, športni turnir, sveto mašo, zaključni koncert … Prijave zbiramo v župnišču in na Društvu Družinski in Mladinski Center Cerklje. Prispevek za prevoz in vstopnino znaša 10 evrov. Odhod avtobusa iz Cerkelj bo ob 7. uri zjutraj.

Predavanje duhovnika Maksa Ipavca bo v soboto, 21. septembra, ob 20.00 v župnijski dvorani. Škofov nečak nam bo spregovoril o duhovni podobi svojega strica škofa Kvasa. Predstavljena bo tudi nova knjiga o škofu Kvasu »Moč ljubezni«, ki bo izšla ob obletnici njegovega rojstva. Knjigo bo mogoče tudi kupiti.

100. obletnico rojstva rojaka škofa Jožefa Kvasa bomo slovesno praznovali prihodnjo nedeljo, 22. septembra. Okrogla obletnica je za nas priložnost, da se spomnimo škofove življenjske poti, predvsem pa njegovega poslanstva, ki ga je najlepše izrazil v geslu »Služiti z veseljem«. Slovesno sveto mašo bo daroval naš rojak, škofov nečak, g. Maks Ipavec.

Društvo DMC Cerklje bo na župnijskem dvorišču zbiralo odpadni papir od 16. 9. do 23. 9. 2019. Veseli bomo vašega prispevka.

Hvala članom skupine Trnovlje, ki so očistili in okrasili župnijsko cerkev.

ODDANE SVETE MAŠE:
za + Jelko Hacin je bilo oddanih 60 svetih maš in gregorijanske maše,
za zdravje,
za +++ starše Sajevic in Čimžar in + Štefana Čimžarja.

Verouk v katehetskem letu 2019_20

Jernej Marenk Nerazporejeno

RAZ.

SKUPINA

TERMIN

KATEHET

   

CERKLJE

 
1.

 

PRVA

DRUGA

PONEDELJEK: 15.00–15.45

PONEDELJEK: 16.00–16.45

katehistinja

Lidija Jagodic

2.

 

PRVA

DRUGA

SREDA: 14.00–14.45

SREDA: 15.00–15.45

katehistinja

Slavi Snedec

3.

 

PRVA

DRUGA

PONEDELJEK: 14.00–14.45

TOREK: 13.15-14.00

župnik

Jernej Marenk

4.

 

PRVA

DRUGA

ČETRTEK: 13.45–14.30

PETEK: 13.30–14.15

katehistinja

Boštjana Bajc Kosem

5.

 

PRVA

DRUGA

PONEDELJEK: 7.25–8.10

PONEDELJEK: 14.00–14.45

katehistinja

Irena Zajec

6.

 

PRVA

DRUGA

TRETJA

TOREK: 7.25–8.10

TOREK: 14.00–14.45

ČETRTEK: 7.25–8.10

 

kaplan

Marko Mrlak

7.

 

PRVA

DRUGA

TOREK: 7.25–8.10

SREDA: 14.00–14.45

katehistinja

s. Marija Imperl

8.

 

PRVA

DRUGA

PONEDELJEK: 7.25–8.10

TOREK: 7.25–8.10

župnik

Jernej Marenk

9.

 

PRVA

DRUGA

ČETRTEK – VEROUK: 14.00–14.45

ČETRTEK – VEROUK in DRUŽENJE:

§  zimski čas: 19.00–20.30

§  poletni čas: 20.00–21.30

 

sestra Marija Imperl in

kaplan Marko Mrlak

   

ZALOG

 
1.   SREDA: 7.30–8.15 (jedilnica) katehistinja Marija Kepic
2.   ČETRTEK: 7.30–8.15 (jedilnica) katehistinja Marija Kepic
3.   TOREK: 7.30–8.15 (jedilnica) katehistinja Marija Kepic
4.   PONEDELJEK: 7.30–8.15

(učilnica 5. razred)

 

katehistinja Marija Kepic

5.   ČETRTEK: 12.50-13.35

(učilnica 5. razred)

 

kaplan Marko Mrlak

   

MLADINSKA SKUPINA – SREDNJEŠOLCI

 
    DRUGI ČETRTEK V MESECU:

§  zimski čas: 19.00–20.30

§  poletni čas: 20.00–21.30

 

sestra Marija Imperl in

kaplan Marko Mrlak

Oznanila 23. nedelje med letom

Jernej Marenk Aktualno, Novice, Oznanila

GODOVI MED TEDNOM:
• ponedeljek: Peter Klaver, jezuit in misijonar
• torek: Nikolaj Tolentinski, spokornik
• sreda: Bonaventura, redovnika
• četrtek: Marijino ime
• petek: Janez Zlatousti, škof in cerkveni učitelj
• sobota: Povišanje svetega križa
• nedelja: 24. med letom, Žalostna Mati Božja, Dan vrnitve Primorske k matični domovini, d. p.

HVALA ZA DAROVE, ki ste jih v tem tednu namenili za Cerkev.

NEKOLIKO SPREMENJEN URNIK VEROUKA je objavljen na internetni strani Župnije Cerklje. Veroukarji bodo ta teden opravili sveto spoved.

ŽUPNIJSKA GOSPODARSKA KOMISIJA se bo sestala v torek, 10. septembra, po večerni sveti maši.

PRIPRAVA STARŠEV NA KRST OTROKA bo v petek, 13. septembra, ob 17.30 v župnišču. Prihodnja nedelja bo v naši župniji krstna.

MOLITVENI DAN ZA DUHOVNE POKLICE za našo nadškofijo bo v soboto, 14. septembra, na Brezjah. Ob 9.00 molitev rožnega venca in molitvena ura za duhovne poklice, ob 10.30 slovesna sveta maša. Po maši bo srečanje ministrantov z gospodom nadškofom. Med sveto mašo, ki jo bo daroval gospod nadškof, bosta med pripravnike za diakonsko in mašniško posvečenje sprejeta bogoslovca 2. in 5. letnika.

CERKEV SV. KRIŽA V STIŠKI VASI prihodnjo nedeljo obhaja dan žegnanja. Nadškof msgr. Stanislav Zore bo med sveto mašo blagoslovil novo streho in postaje križevega pota, ki bomo tako kot nekdaj, stale od vasi Grad proti Stiški vasi.

Za celotno ureditev križevega pota je poskrbel g. Miro Jagodic, za kar se mu iskreno zahvaljujemo. Postaje križevega pota je daroval kovač Janez Globočnik. Z napisi jih je opremila likovnica ga. Julka Hrovat. Cerkljanski likovniki pa so Jezusovo trpljenje na križevem potu upodobili. Slike Jezusovega trpljenja bodo na dan blagoslova na ogled pri cerkvi v Stiški vasi.

HVALA ČLANOM Druge skupine Cerklje, ki so očistili in okrasili župnijsko cerkev.

Žegnanje na Krvavcu

Jernej Marenk Aktualno, Novice, Oznanila

KAPELA MARIJE SNEŽNE NA KRVAVCU

V nedeljo, 18. avgusta, je minilo natanko 90 let od blagoslova Plečnikove kapelice na Krvavcu. Ob okroglem jubileju je sveto mašo na Krvavcu daroval prelat Jožef Lap, stolni prošt, ob somaševanju domačega župnika Jerneja Marenka in duhovnika Pavla Juhanta.

 

NEKAJ ZGODOVINSKIH DEJSTEV
Ob blagoslovu Planinskega doma na Krvavcu 6. septembra 1925 – postavilo ga je Slovensko planinsko društvo – je bila dana pobuda, da se v bližini zgradi kapela za obiskovalce doma. Po posredovanju kamniških frančiškanov, ki so kasneje tudi vodili gradnjo, je v letu 1926 načrte zanjo pripravil arhitekt Jože Plečnik, ki je bil frančiškanski tretjerednik.

Plečnik je pri izvedbi ves čas sodeloval in jo skrbno nadzoroval. Kapelo so gradili dve leti, večinoma s sredstvi, zbranimi preko Slovenskega planinskega društva.

18. avgusta 1929 jo je ob veliki zbrani množici in prisotnosti arhitekta Plečnika blagoslovil škof Gregorij Rožman, ki je obenem blagoslovil tudi na novo zgrajeno Kriško planino, ki je bila v lasti nove Pašne zadruge. V prvem desetletju je imela kapelica Marije Snežne na Krvavcu status zasebne kapele v oskrbi Aljaževega kluba iz Ljubljane, od 1939 pa pripada naši župniji. Že od začetka je namenjena tako pastirjem kot planincem.

 

ROKOPIS PRIDIGE ŠKOFA ROŽMANA OB BLAGOSLOVU KAPELE LETA 1929

BESEDILO ŠKOFOVE PRIDIGE IZ LETA 1929 NA KRVAVCU
Naj prvo blagoslovili planino in hleve. Zelo lepe molitve z litanijami vseh svetnikov: Delo in trud, ki ga imate z živino, pašo itd. naj Bog blagoslovi – od Božjega blagoslova vse odvisno, zastonj delo, ako Božjega blagoslova ni, uspeh dela ni trajen, vse se naj kadi, da nikjer nič ni. Blagoslovi naj tako, da bo od paše in živine primernega užitka dosti in blagostanje, da brez morečih službi Boga služili, se mu zahvaljevali in bo tako vse vaše delo in življenje v Njegovo slavo.

Blagoslov kapelice:

Zakaj tu gori kapelica? Zakaj pa so po vseh hribih bele cerkvice? Mišljenje in čustvovanje naših prednikov je bilo tako: na pokrajinsko najlepših točkah, kjer naposled obsežen, kjer lepote stvarstva in mogočnost posebno vidna – tam so lažje, najvztrajnejše molili k Bogu, tam sproščeni skrbi in težav vsakdanjosti bili Bogu bližji, bili boljši, kar jih je v dolini, v vasi, soseski ločilo, to je doli ostalo, na višavah so si bili bolj bratje, je vladala ljubezen – zato ker so bili Bogu bližji, so se zbližali tudi med seboj. Iz te miselnosti so gradili bele cerkvice po hribih, ki so tako značilne za naše kraje.

Iz iste miselnosti je bila zidana ta kapelica na Krvavcu – za domačine in turiste. Kdor z odprtimi očmi in z dovzetnim srcem hodi v planine – bodisi na delo, bodisi na oddih – pride z naravnost doslednostjo v naročje Boga, do spoznanja Stvarnika, ki se nikjer čudovitejši in navzočnejši ne kaže kakor v gorah in pa na morju.

Glejte – pred nami se razprostira vsa lepota in ljubkost naše zemlje, ki živi vas in je vaše prednike, preznojena z njihovim in vašim znojem, posvečena z njihovim in vašim delom, ki je grobove tolikih rodov, ki so živeli na njej, ki za vas pripravlja istotako tisti temni grob – poglejte to zemljo, ki jo Bog ustvaril v toliki lepoti, za vas, vsem jo dal v bivališče in obdelovanje.

Okrog in okrog pa venec gora, v nebo kipečih skalnatih vrhov – veličastvo božje moči, ki je z lahkoto, z migljajem svojega prsta dvignil ogromne skale, ki gledajo k višku, kakor bi bili okameneli od zamaknjenja nad božjo veličino in svetostjo.

Kdor preprosto in dovzetno gleda zazre roko božjo v vsem tem lepem in veličastnem stvarstvu in samoposebi umevno se mu zdi, da moli in počasti svojega Boga na takem kraju, kjer se mu Bog v čudežih stvarstva tako izvirno in čudovito razodeva.

Za koga vse to? Za nas! Da uživamo in vabimo vse. Da se veselimo lepote, in kar ta zemlja rodi, da nam služi v hrano in vsestransko uporabo.

Ko gledamo vso to stvarstvo, spoznajmo tudi to, kam nam roka vsemogočnega kaže – da je pri Njem naš cilj, da tisto hrepenenje, ki nas žene v gore, v Njem najde popolno , da je tudi ta čudni klic planin, ki ga začujemo v sebi in mu moramo slediti (hudo nam je, če ne moremo), tudi ta klic je v resnici klic samega Boga, ki nas k sebi kliče, ki vabi, da preko vidnega stvarstva spoznamo Njega, ki je Stvarnik vse lepote in veličine, da vzljubimo Njega, ki kot oče z lepoto in krasoto obdal naše bivališče, da gremo k Njemu, dokler v Njem ne najdemo pravost sreče in radosti, pa tudi spoznanja in resnici.

Da bi to tem bolj spoznali, da bi s tem gotoveje prišli k Bogu svojemu, v to naj služi tudi ta kapelica, ki nas še bolj spominja Boga, nam nudi priložnost, da ga molimo in počastimo. Tako nas bodo planine in planinstvo poplemenitilo. Ne podivjaki (pastirji), ne razbeganosti napredovati (turisti) v hribih, ampak v plemenitem mišljenju in ljubezni medsebojni, da si vpričo božje vsemogočnosti stojimo nasproti kot človek človeku, kot božja stvar božji stvari, kot otroci istega Očeta, ki je nad nami.

V to naj služi ta kapelica – naj bo tu kraj, kjer telo in duša ozdravi, se napije zraka, sonca, pa tudi milosti in božjega blagoslova. Amen. Deo gratias!

Štorkljini mladiči so se skupaj z mamo vrnili v Cerklje

Jernej Marenk Aktualno, Novice

V torek, 6. avgusta, je dr. Zlatko Golob iz Ambulante za male, divje in eksotične živali in azil iz Mute pripeljal v Cerklje na Gorenjskem družino štorkelj, kjer so jih izpustili v naravo.  Onemogle mladiče in njihovo mamo štorkljo so 4. julija premestili iz gnezda na strehi župnišča v Cerkljah na Gorenjskem v zavetišče na Muti, da ne bi poginili. Za mamo štorkljo so napovedovali, da ne bo nikoli več letela. Župan občine Cerklje na Gorenjskem Franc Čebulj je zato organiziral dostop do gnezda in s strokovno pomočjo DOPPS omogočil premestitev mladičev v zavetišče. Iz gnezda so jih vzeli s pomočjo gasilskega dvigala. Poškodovani mamo štorkljo je direktor DOPPS Damijan Denac takoj odpeljal na Kliniko za male živali v Ljubljano, kjer so ugotovili, da ima polomljeni dve kosti na perutih (krokarnico in ključnico). Ker ni mogla hraniti svojih mladičkov, je bilo njihovo življenje ogroženo. Zato so mami štorklji zaradi poškodbe dali obroček šele sedaj, ko je zdrava, po prihodu v Cerklje, je povedal Dušan Dimnik, prostovoljec Slovenskega centra za obročkanje ptic.

Okrevanje je potekalo po načrtih

Štorklje je v Cerklje iz zavetišča v Muti pripeljal dr. Zlatko Golob

Kot je povedal dr. Zlatko Golob iz Mute, je okrevanje potekalo po načrtih. Poškodovani kosti so uspešno pozdravili in čez tri tedne je mati štorklja že začela leteti. Domačini so navdušeni, da velike bele ptice znova letajo pod Krvavcem. Mladiči, dva sinova in dve hčerki so v času okrevanja, v enem mescu v Muti pridobili vsak okoli 1800 gramov. Za prehrano so uporabili v mesecu dni 21 kilogramov rib, 5400 enodnevnih piščancev in 350 miši in podgan. V tem času so imeli izredno kvalitetno hrano, da so rasli hitreje, da se razvije skelet, mišice in perje. Po dveh urah je k njim, ko so se vrnili v Cerklje, priletel še očka in oba z mamico, ki je dobro okrevala, sta poletela nad Cerkljami. Tako je družina zdaj spet skupaj.

Kmalu bodo štorklje odletele na jug

Štorklje so se hitro privadile na staro, domače okolje

“Približuje se čas, ko bodo štorklje odletele na jug Afrike, do Cape Towna,” je pojasnil Dušan Dimnik. “Skupina štorkelj se na 5000 kilometrov dolgo pot iz Slovenije poda v dveh jatah, skupaj po 50 do 100. Letijo skupaj, da si režejo pot, podobno kot kolesarji. Starejše se vsako leto vrnejo, mladički pa tam ostanejo štiri do let pet, da spolno dozorijo, nato se vrnejo na približno isto območje”, je še povedal Dušan Dimnik. Potovanje v Afriko, v Tanzanijo lahko traja tudi 14 dni.

Mami štorklji je Dušan Dimnik na nogo dal obroček s številko, štorkljo pa drži Tilen Basle. Poleg dr. Zlatko Golob.

Mladiči belih štorkelj bodo ostali še nekaj časa skupaj, nato pa bodo konec avgusta lahko že odleteli na jug. To potovanje na jug lahko traja do enega leta , ker se selijo postopoma, ustavljajo pa se na območjih, kjer je zadosti hrane. Naslednje leto bodo preživeli že v Afriki. Ti mladiči se poredkoma vrnejo nazaj v Evropo, so pa vsi obročkani, tako, da bodo vedeli, če se bodo kdaj vrnili iz Afrike. Ko štorklje odrastejo, se vrnejo in živijo tudi več kot dvajset let. Imajo malo mladičev, le dva do tri na leto. “Za dom štorkelj je vedno veljalo Pomurje”, je povedal Tilen Basle, orientolog v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. V zadnjih letih štorklje iz Pomurja izginjajo zaradi hrane, več pa jih opažajo v drugih regijah kot npr. na Gorenjskem in Dolenjskem, kjer njihovo število narašča. Na Gorenjsko so se začele naseljevati pred okoli 15 leti.

 

Besedilo in foto: Janez Kuhar

Štorkljini mladički skupaj z mamo štorkljo v zavetišču na Muti uspešno okrevajo

Jernej Marenk Aktualno, Novice

V mesecu avgustu bodo zapustili zatočišče ter začeli s privajanjem na samostojno življenje v naravi in selitev v Afriko

Štiri mlade obnemogle štorkljine mladiče, ki so jih 4. julija rešili s strehe župnišča v Cerkljah na Gorenjskem, njena mama štorklja pa je bila pred tem že štiri dni poškodovana, imela je zlomljeno krokarnico, in ni mogla poleteti do svojih mladičev na dimnik župnišča, so jo takoj odpeljali na pregled v Veterinarsko ambulanto za ptice na Veterinarski fakulteti v Ljubljani, kjer jo je zdravstveno oskrbel dr. Joško Račnik in nato v Zavetišče za zaščitene prostoživeče živali na Muto. Prav tako nekaj dni za njo pa še štorkljine mladiče, saj hranjenje teh hitro rastočih mladičev samec sam ni zmogel. Danes pa vseh pet skupaj uspešno okreva v zavetišču na Muti.

Ekipa oskrbnikov in dr. Zlatko Golob skrbijo za njihovo zdravje, da bodo lahko v mesecu avgustu zapustile zatočišče ter začele s privajanjem na samostojno življenje v naravi in selitev v Afriko. V zatočišču jih hranijo z živimi glodavci, ribami in enodnevnimi piščanci ter specialnimi vitaminsko-mineralnimi dodatki, ki jim omogočajo zdravo rast in razvoj. Kot nam je povedal Dušan Dimnik iz Kranja, prostovoljec Slovenskega centra za obročkanje ptic, se mlade štorklje in mama štorklja dobro počutijo in uspešno okrevajo. Pred dnevi sta se za takojšnje reševanje odločila cerkljanski župan Franc Čebulj in cerkljanski župnik Jernej Marenk in povedala, »da bi mladički, če jih ne bi premestili in prepeljali v zavetišče na Muto, poginili.« Kot nam je še povedal Dušan Dimnik, prostovoljec Slovenskega centra za obročkanje ptic, »da na leto obročka na Gorenjskem okoli tisoč, kjer je trenutno devet gnezd s štorkljami in sicer v Vopovljah, Spodnjem Brniku, v Lahovčah, Komendi na Mlaki pri Kranju, v Tenetišah, na Olševku, kjer jim je občan sam postavil drog, v Cerkljah, in v Žabnici, kjer je ljubitelj ptic lani sam postavil drog in so letos v gnezdu že mladiči. Novo gnezdo z dvema mladima štorkljama pa so odkrili v bližini župnijske cerkve v Preddvoru«. (besedilo je za Gorenjski Glas napisal g. Janez Kuhar)

 

(Naša) mati štorklja s štirimi mladiči na gnezdu v Zatočišču na Muti. Mati že preletuje  krajše razdalje (Foto: Zatočišče Golob, Muta)

 

Obnemogli štorkljini mladiči v Cerkljah pred prevozom V veterinarsko ambulanto v Ljubljano in nato v zavetišče na Muto / Foto: Janez Kuhar

Srečanje zakonskih jubilantov 2019

Jernej Marenk Nerazporejeno, Novice

V nedeljo, 16. junija, se je pri slovesni sveti maši, ki jo je vodil jezuit p. Ivan Platovnjak, zbralo 35 zakonskih parov – jubilantov, s katerimi smo se Bogu zahvalili za milost skupnega življenja. Zakonci so Bogu in drug drugemu ponovno prisegli ljubezen in zvestobo.

Lepo je videti moža in ženo, ki sta po letih skupnega življenja še vedno ljubeča partnerja, ne le v sreči in veselju, temveč tudi v številnih preizkušnjah. Veseli smo, da so nam v tako lepem številu pokazali, da je mogoče ljubezen in zakon živeti vse življenje.

Med jubilanti sta bila dva zakonska para, ki letos praznujeta petdeset let poroke. In sicer Janez in Marija Basej in Franc in Ivana Lombar. Petinpetdeseto obletnico zakona pa letos praznujeta Jožef in Pavla Šter.

Vsem jubilantom iskreno želimo, da jih tudi v prihodnje krepita ljubezen in medsebojno spoštovanje.

Naš drugi župnijski dan

Jože Žagar Nerazporejeno

V nedeljo, 2. junija 2019, smo župljani župnije Cerklje na Gorenjskem praznovali župnijski dan, kakor smo župljani poimenovali svoje druženje.

Zbrali smo se pri obhajanju svete daritve ob 9. uri, po kateri nas je gospod župnik povabil, da se še malo pomudimo na župnijskem dvorišču. Tam nas je pričakal velik šotor (na vreme pač še nihče ne daje garancije – tokrat nas je zaščitil pred vročino), kjer se je druženje nadaljevalo ob pogostitvi z dobrotami s pravega žara, pevci in glasbeniki vseh starosti pa so dogajanje popestrili z glasbenimi vložki. Igra tombole je poskrbela za nekaj vznemirljivega vzdušja. Prostovoljni darovi za tombolo so bili namenjeni kritju stroškov, ki so nastali z organizacijo župnijskega dne.

( Fotografije Janez Kuhar in Jože Žagar)

 

 

 

Prvo sveto obhajilo, Cerklje, 26. maj 2019

Jernej Marenk Aktualno

Prvo sveto obhajilo je poseben dan za naše tretješolce. Prvič v življenju so pri sveti maši prejeli sveto obhajilo – Jezusa. Na ta dan smo se pripravljali skozi vse leto pri verouku.

Prvo obhajilo ni samo dan za naše tretješolce, temveč za vse njihove družine. Molimo za letošnje prvoobhajance, da bodo vedno bolj krepili prijateljstvo z Jezusom.