Blagoslov atrija kateheze Dobrega pastirja

V župniji Cerklje smo v letošnjem šolskem letu uspešno začeli s katehezo Dobrega pastirja.

Kaj je kateheza Dobrega pastirja? To je program verskega poglabljanja za otroke stare od treh let naprej. Traja lahko do zaključka osnovne šole. Kateheza temelji na pedagogiki montessori. Želi ustvarjati in spodbujati »izročilo« prostora, imenovanega atrij, v katerem tako otroci kot katehisti poslušajo, poglabljajo in praznujejo bistvene skrivnosti krščanske vere, ki se razodevajo v Svetem pismu in liturgiji.

Otrokom so predstavljene podobe, ki jih Jezus ponuja v svojem učenju, da bi tistim, ki mu sledijo, pomagal razumeti njihovo resnično naravo in vlogo v Božjem kraljestvu. Otrokova naravna sposobnost čudenja ga vodi k odkrivanju sveta in v skrivnost odnosov. Z majhnimi otroki se posebej osredotočimo na podobo Jezusa Dobrega pastirja – ki kliče vsakega od nas po imenu in nas vabi v intimni osebni in skupni odnos z njim, da bi lahko uživali »življenje v obilju« (Jn 10,10).

Začeli smo s I. stopnjo kateheze, ki je namenjena starostni skupini od 3 do 6 let. Letos atrij obiskuje 8 otrok. Nad dvorano Jožefa Kvasa je čudovit prostor, ki je bil pred kratki opremljen z vsem potrebnim za izvajanje I. stopnje. Seveda mora biti prostor, ki je namenjen verskemu izobraževanju tudi blagoslovljen. Župnik Jernej je ob prisotnosti otrok, njihovih staršev in sorodnikov obred blagoslova opravil v sredo 8. januarja. Pri samem obredu so s petjem sodelovali tudi otroci in ostali prisotni. Po obredu smo vsem predstavili še prostor in materiale, ki jih pri katehezi uporabljamo. Pri tem so pomagali tudi otroci, saj so v tem obdobju že marsikaj spoznali in z veseljem pokazali in povedali svojim domačim.

Otroci atrij in katehezo z veseljem obiskujejo in delajo z materiali, ki so jim na voljo. Če bo šlo po načrtih, bomo v   prihodnjem šolskem letu začeli z izvajanjem še II. stopnje kateheze Dobrega pastirja., ki jo bodo obiskovali otroci prvega razreda.

Urška Jereb